Почти синоним на японската кухня и един от основните символи на Япония, сушито е един от най-умопомрачителните, но вкусни видове храна в света. Идеята да ядете сурова риба в началото може да ви накара да настръхнете, но има причина, поради която тя е любимата храна на японския народ от векове и защо през последните години превзема света.
Докато западната версия на суши в чужбина (като калифорнийското руло) придобива популярност, само една хапка японско суши е достатъчна, за да изпитате преживяване, променящо живота. С ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини, въглехидрати, витамини и омега киселини, сушито е не само едно от най-здравословните храни в света, но също така има деликатен вкус, с който много малко, ако изобщо има такива кухни, които могат да се съпоставят.
Майсторите на суши, или тайшо, се гордеят с работата си, третирайки неговото приготвяне в продължение на близо десетилетие, до постигането на съвършенство.
История на Сушито
Първоначално „суши“ навлиза като форма на консервиране на риба, въведена в Япония през 8-ми век от Югоизточна Азия; това включвало увиването на парче изкормена риба във ферментирал ориз. Това позволява рибата да се съхранява в продължение на няколко месеца, но изненадващо, оризът се е изхвърлял. Основна храна в Япония, и се наричала „наре-зуши„, което все още може да се намери днес.
През годините наре-зуши се развива според специалитетите на всеки регион; в Осака, oshi-zushi става популярно, докато Шига/滋賀県/ все още е известен със своите funa-zushi от езерото Бива /Biwa-琵琶湖/.
Хая-дзуши, или „бързо суши“, е изобретено в началото на 19-ти век от Ханая Йохей (има японска верига ресторанти, кръстени на него), и това е формата на суши, която е известна по целия свят днес, сега позната под името „нигири-зуши“ . Прясна риба от залива Едо (днешен Токио) се консимирала с „оцетен ориз“, а суши ятаи (сергии за храна) започват да се появяват из цяло Токио. Предполага се, че тази форма на суши е станала популярна в цяла Япония поради земетресението в Канто през 1923 г., което довело до евакуиране на суши готвачи в Токио обратно в родните си градове и разпространението на суши културата там.
Видовете Суши
Сушито съществува в безброй вариации и форми, като всеки регион е специализиран в различни стилове на готвене. В следващите редове, ние от IMAKI | Суши София ще ви споделим за някои от основните видове суши:
- Нигири-суши – Най-разпространеният вид суши; включва парче сурова риба или друг топинг върху продълговата купа ориз. Известно още като суши „Edo-mae“;
- Гункан маки – Много наподобява като нигири-зуши, но с парче водорасло, увито около него. Хайвер от морски таралеж и сьомга често са под формата на гункан-маки;
- Маки-суши – суши руло; сурова риба и други съставки, увити в ориз и водорасли и често се ядат на ръка. Предлагат се в различни размери, като футо-маки (дебело руло) и хосо-маки (тънко руло);
- Темаки-суши – Същото като маки-зуши, но има конична форма и се яде на ръка;
- Чираши-суши – Парчета сурова риба, поставени върху купа с ориз; препоръчва се за тези, които искат да опитат разнообразие от риба или много от един вид на ниска цена. Буквално „разпръснато суши“;
- Инари-суши – Оцетен ориз в торбичка с ароматизирано пържено тофу;
- Наре-суши – традиционна форма на ферментирало суши;
- Оши-суши – сушена риба и ориз, пресовани в кутия или друга форма; популярен в Осака и региона Кансай. Буквално „пресовано суши“;
- Сашими – резени сурова риба (без ориз).
Как да консумираме правилно Суши
Сушито обикновено се яде с три различни вида подправки:
- Соев сос – Почти всички видове суши се ядат със соев сос, с изключение на няколко избрани, като анаго. Изсипете малко соев сос в малка кръгла чиния и потопете сушито си там преди ядене, вместо да го изливате директно върху сушито.
- Уасаби – Повечето нигири суши също идват с уасаби или „японски хрян“. Тази остра зелена паста подобрява вкуса на сушито, като добавя „лек ритник“ в небцето към него и също така намалява риска от хранително отравяне.
- Шога – Друга „противоречива“ подправка от съществено значение за суши е шога (наричана още гари) или маринован джинджифил. Отново пикантността му отблъсква някои, но подобно на уасаби, той има антибактериални свойства и се консумира, за да прочисти небцето ви. Допълнителен бонус: в случай, че не сте разбрали, че сте сложили твърде много уасаби в сушито си, докато не е станало твърде късно, тази оранжево-розова подправка също премахва изтръпващата му пикантност.
Ето няколко съвета и маниери за ядене на суши (обикновено се прилага при хранене в подходящи суши ресторанти):
- Противно на общоприетото схващане, суши може да се яде или с ръце, или с клечки – и двете са идеални, с изключение на сашими – използват се само клечки.
- Потопяването на ориза в соев сос убива вкуса на сушито. За да сте сигурни, че това няма да се случи, за нигири-зуши вземете сушито, обърнете го и потопете приблизително една трета или половината от рибата в соевия сос.
- За гункан-маки и маки-суши поставянето на соев сос върху ориза е неизбежно – просто внимавайте да не слагате твърде много върху него;
- За гункан-маки, един изискан и сигурен начин за нанасяне на соев сос е да потопите маринования джинджифил в соевия сос, след което да го използвате като нещо като „четка“. Ако гункан-маки се предлага с нарязана краставица, потопете ги в соевия сос (вместо цялото нещо) преди ядене.
- Обикновено се казва, че сушито е по-вкусно, когато се яде ориз, въпреки че това е според предпочитанията.
- Въпреки че няма правилен ред за ядене на суши, обикновено се препоръчва да започнете от рибата с фин вкус (обикновено с бяло месо, като писия или други не толкова соленоводни риби), преди да преминете към такива с по-силен вкус, като риба тон и морски таралеж . Като се има предвид това, трябва да се насладите на суши по свой собствен начин.
- Яжте шога или пийте чай между парчетата суши, за да почистите небцето си и да освежите устата си; подобно на шога, чаят също служи като антибактериално средство. Тази практика води началото си от времето, когато нигири-суши е въведено за първи път; шога, уасаби и чай били от решаващо значение във време, когато методите за консервиране на сурова риба не били толкова популярни.
- Хапнете сушито на една хапка, за да се насладите на хармоничния вкус на ориза и другите съставки. Ако не можете да се справите, помолете готвача за по-малко ориз. Не яжте рибата и ориза поотделно (с изключение на чираши-суши)!
- Въпреки че няма нужда да бързате, най-добре е сушито да се изяде веднага след сервирането му, особено за тези с водорасли.
- Ако не харесвате уасаби, не забравяйте да кажете на готвача предварително – почти всички парчета суши идват с уасаби вътре в тях по подразбиране. От друга страна, ако наистина харесвате уасаби, винаги можете да поискате още (същото и с шога).
- Не забравяйте да кажете „Итадакимасу“ преди ядене и „Гочисусама“ след това!
- Съветите не са необходими в Япония.
Тази статия все още няма коментари