СУШИ: Всичко, което трябва да знаете!

22.06.2023 14:18:59

СУШИ: Всичко, което трябва да знаете!

Почти синоним на японската кухня и един от основните символи на Япония, сушито е един от най-умопомрачителните, но вкусни видове храна в света. Идеята да ядете сурова риба в началото може да ви накара да настръхнете, но има причина, поради която тя е любимата храна на японския народ от векове и защо през последните години превзема света.

Докато западната версия на суши в чужбина (като калифорнийското руло) придобива популярност, само една хапка японско суши е достатъчна, за да изпитате преживяване, променящо живота. С ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини, въглехидрати, витамини и омега киселини, сушито е не само едно от най-здравословните храни в света, но също така има деликатен вкус, с който много малко, ако изобщо има такива кухни, които могат да се съпоставят.

Майсторите на суши, или тайшо, се гордеят с работата си, третирайки неговото приготвяне в продължение на близо десетилетие, до постигането на съвършенство.

История на Сушито

Първоначално „суши“ навлиза като форма на консервиране на риба, въведена в Япония през 8-ми век от Югоизточна Азия; това включвало увиването на парче изкормена риба във ферментирал ориз. Това позволява рибата да се съхранява в продължение на няколко месеца, но изненадващо, оризът се е изхвърлял. Основна храна в Япония, и се наричала „наре-зуши„, което все още може да се намери днес.

През годините наре-зуши се развива според специалитетите на всеки регион; в Осака, oshi-zushi става популярно, докато Шига/滋賀県/ все още е известен със своите funa-zushi от езерото Бива /Biwa-琵琶湖/.

Хая-дзуши, или „бързо суши“, е изобретено в началото на 19-ти век от Ханая Йохей (има японска верига ресторанти, кръстени на него), и това е формата на суши, която е известна по целия свят днес, сега позната под името „нигири-зуши“ . Прясна риба от залива Едо (днешен Токио) се консимирала с „оцетен ориз“, а суши ятаи (сергии за храна) започват да се появяват из цяло Токио. Предполага се, че тази форма на суши е станала популярна в цяла Япония поради земетресението в Канто през 1923 г., което довело до евакуиране на суши готвачи в Токио обратно в родните си градове и разпространението на суши културата там.

Видовете Суши

Сушито съществува в безброй вариации и форми, като всеки регион е специализиран в различни стилове на готвене. В следващите редове, ние от IMAKI | Суши София ще ви споделим за някои от основните видове суши:

 • Нигири-суши – Най-разпространеният вид суши; включва парче сурова риба или друг топинг върху продълговата купа ориз. Известно още като суши „Edo-mae“;
 • Гункан маки – Много наподобява като нигири-зуши, но с парче водорасло, увито около него. Хайвер от морски таралеж и сьомга често са под формата на гункан-маки;
 • Маки-суши – суши руло; сурова риба и други съставки, увити в ориз и водорасли и често се ядат на ръка. Предлагат се в различни размери, като футо-маки (дебело руло) и хосо-маки (тънко руло);
 • Темаки-суши – Същото като маки-зуши, но има конична форма и се яде на ръка;
 • Чираши-суши – Парчета сурова риба, поставени върху купа с ориз; препоръчва се за тези, които искат да опитат разнообразие от риба или много от един вид на ниска цена. Буквално „разпръснато суши“;
 • Инари-суши – Оцетен ориз в торбичка с ароматизирано пържено тофу;
 • Наре-суши – традиционна форма на ферментирало суши;
 • Оши-суши – сушена риба и ориз, пресовани в кутия или друга форма; популярен в Осака и региона Кансай. Буквално „пресовано суши“;
 • Сашими – резени сурова риба (без ориз).

Как да консумираме правилно Суши

Сушито обикновено се яде с три различни вида подправки:

 • Соев сос – Почти всички видове суши се ядат със соев сос, с изключение на няколко избрани, като анаго. Изсипете малко соев сос в малка кръгла чиния и потопете сушито си там преди ядене, вместо да го изливате директно върху сушито.
 • Уасаби – Повечето нигири суши също идват с уасаби или „японски хрян“. Тази остра зелена паста подобрява вкуса на сушито, като добавя „лек ритник“ в небцето към него и също така намалява риска от хранително отравяне.
 • Шога – Друга „противоречива“ подправка от съществено значение за суши е шога (наричана още гари) или маринован джинджифил. Отново пикантността му отблъсква някои, но подобно на уасаби, той има антибактериални свойства и се консумира, за да прочисти небцето ви. Допълнителен бонус: в случай, че не сте разбрали, че сте сложили твърде много уасаби в сушито си, докато не е станало твърде късно, тази оранжево-розова подправка също премахва изтръпващата му пикантност.

Ето няколко съвета и маниери за ядене на суши (обикновено се прилага при хранене в подходящи суши ресторанти):

 • Противно на общоприетото схващане, суши може да се яде или с ръце, или с клечки – и двете са идеални, с изключение на сашими – използват се само клечки.
 • Потопяването на ориза в соев сос убива вкуса на сушито. За да сте сигурни, че това няма да се случи, за нигири-зуши вземете сушито, обърнете го и потопете приблизително една трета или половината от рибата в соевия сос.
 • За гункан-маки и маки-суши поставянето на соев сос върху ориза е неизбежно – просто внимавайте да не слагате твърде много върху него;
 • За гункан-маки, един изискан и сигурен начин за нанасяне на соев сос е да потопите маринования джинджифил в соевия сос, след което да го използвате като нещо като „четка“. Ако гункан-маки се предлага с нарязана краставица, потопете ги в соевия сос (вместо цялото нещо) преди ядене.
 • Обикновено се казва, че сушито е по-вкусно, когато се яде ориз, въпреки че това е според предпочитанията.
 • Въпреки че няма правилен ред за ядене на суши, обикновено се препоръчва да започнете от рибата с фин вкус (обикновено с бяло месо, като писия или други не толкова соленоводни риби), преди да преминете към такива с по-силен вкус, като риба тон и морски таралеж . Като се има предвид това, трябва да се насладите на суши по свой собствен начин.
 • Яжте шога или пийте чай между парчетата суши, за да почистите небцето си и да освежите устата си; подобно на шога, чаят също служи като антибактериално средство. Тази практика води началото си от времето, когато нигири-суши е въведено за първи път; шога, уасаби и чай били от решаващо значение във време, когато методите за консервиране на сурова риба не били толкова популярни.
 • Хапнете сушито на една хапка, за да се насладите на хармоничния вкус на ориза и другите съставки. Ако не можете да се справите, помолете готвача за по-малко ориз. Не яжте рибата и ориза поотделно (с изключение на чираши-суши)!
 • Въпреки че няма нужда да бързате, най-добре е сушито да се изяде веднага след сервирането му, особено за тези с водорасли.
 • Ако не харесвате уасаби, не забравяйте да кажете на готвача предварително – почти всички парчета суши идват с уасаби вътре в тях по подразбиране. От друга страна, ако наистина харесвате уасаби, винаги можете да поискате още (същото и с шога).
 • Не забравяйте да кажете „Итадакимасу“ преди ядене и „Гочисусама“ след това!
 • Съветите не са необходими в Япония.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересно

СУШИ: Всичко, което трябва да знаете!

СУШИ: Всичко, което трябва да знаете!

Почти синоним на японската кухня и един от основните символи на Япония, сушито е един от най-умопомрачителните, но вкусни видове храна в света. Идеята да я Почти синоним на японската кухня и един от основните символи на Япония, сушито е един от най-умопомрачителните, но вкусни видове храна в света. Идеята да я 2023-06-22T14:56:06+03:00 СУШИ: Всичко, което трябва да знаете!

<p>Почти синоним на японската кухня и един от основните символи на Япония, сушито е един от най-умопомрачителните, но вкусни видове храна в света. Идеята да ядете сурова риба в началото може да ви накара да настръхнете, но има причина, поради която тя е любимата храна на японския народ от векове и защо през последните години превзема света.</p> <p>Докато западната версия на суши в чужбина (като калифорнийското руло) придобива популярност, само една хапка японско суши е достатъчна, за да изпитате преживяване, променящо живота. С ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини, въглехидрати, витамини и омега киселини, сушито е не само едно от най-здравословните храни в света, но също така има деликатен вкус, с който много малко, ако изобщо има такива кухни, които могат да се съпоставят.</p> <p>Майсторите на суши, или тайшо, се гордеят с работата си, третирайки неговото приготвяне в продължение на близо десетилетие, до постигането на съвършенство.</p> <h2>История на Сушито</h2> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/bpicture-1.png" /></p> <p>Първоначално &bdquo;суши&ldquo; навлиза като форма на консервиране на риба, въведена в Япония през 8-ми век от Югоизточна Азия; това включвало увиването на парче изкормена риба във ферментирал ориз. Това позволява рибата да се съхранява в продължение на няколко месеца, но изненадващо, оризът се е изхвърлял. Основна храна в Япония, и се наричала &bdquo;<em>наре</em><em>-</em><em>зуши</em>&bdquo;, което все още може да се намери днес.</p> <p>През годините наре-зуши се развива според специалитетите на всеки регион; в Осака, oshi-zushi става популярно, докато Шига/滋賀県/ все още е известен със своите funa-zushi от езерото Бива /Biwa-琵琶湖/.</p> <p>Хая-дзуши, или &bdquo;бързо суши&ldquo;, е изобретено в началото на 19-ти век от Ханая Йохей (има японска верига ресторанти, кръстени на него), и това е формата на суши, която е известна по целия свят днес, сега позната под името &bdquo;<em>нигири</em><em>-</em><em>зуши</em>&ldquo; . Прясна риба от залива Едо (днешен Токио) се консимирала с &bdquo;оцетен ориз&ldquo;, а суши ятаи (сергии за храна) започват да се появяват из цяло Токио. Предполага се, че тази форма на суши е станала популярна в цяла Япония поради земетресението в Канто през 1923 г., което довело до евакуиране на суши готвачи в Токио обратно в родните си градове и разпространението на суши културата там.</p> <p><strong>Видовете</strong> <strong>Суши</strong></p> <p><strong><a href="https://sushisofia.bg/category/sushi">Сушито</a></strong>&nbsp;съществува в безброй вариации и форми, като всеки регион е специализиран в различни стилове на готвене. В следващите редове, ние от&nbsp;<strong><a href="https://sushisofia.bg/">IMAKI | Суши София</a></strong>&nbsp;ще ви споделим за някои от основните видове суши:</p> <ul> <li><strong><a href="https://sushisofia.bg/article/nigiri-sashimi-maki-kakva-e-razlikata">Нигири-суши</a></strong>&nbsp;&ndash; Най-разпространеният вид суши; включва парче сурова риба или друг топинг върху продълговата купа ориз. Известно още като суши &bdquo;Edo-mae&ldquo;;</li> <li>Гункан маки &ndash; Много наподобява като нигири-зуши, но с парче водорасло, увито около него. Хайвер от морски таралеж и сьомга често са под формата на гункан-маки;</li> <li><strong><a href="https://sushisofia.bg/article/nigiri-sashimi-maki-kakva-e-razlikata">Маки-суши</a></strong>&nbsp;&ndash; суши руло; сурова риба и други съставки, увити в ориз и водорасли и често се ядат на ръка. Предлагат се в различни размери, като футо-маки (дебело руло) и хосо-маки (тънко руло);</li> <li>Темаки-суши &ndash; Същото като маки-зуши, но има конична форма и се яде на ръка;</li> <li><strong><a href="https://sushisofia.bg/article/chirashi-sushi">Чираши-суши</a></strong>&nbsp;&ndash; Парчета сурова риба, поставени върху купа с ориз; препоръчва се за тези, които искат да опитат разнообразие от риба или много от един вид на ниска цена. Буквално &bdquo;разпръснато суши&ldquo;;</li> <li>Инари-суши &ndash; Оцетен ориз в торбичка с ароматизирано пържено тофу;</li> <li>Наре-суши &ndash; традиционна форма на ферментирало суши;</li> <li>Оши-суши &ndash; сушена риба и ориз, пресовани в кутия или друга форма; популярен в Осака и региона Кансай. Буквално &bdquo;пресовано суши&ldquo;;</li> <li><strong><a href="https://sushisofia.bg/article/nigiri-sashimi-maki-kakva-e-razlikata">Сашими</a></strong>&nbsp;&ndash; резени сурова риба (без ориз).</li> </ul> <p><strong>Как</strong> <strong>да</strong> <strong>консумираме</strong> <strong>правилно</strong> <strong>Суши</strong></p> <p>Сушито обикновено се яде с три&nbsp;<strong><a href="https://sushisofia.bg/category/add-ons">различни вида подправки</a></strong>:</p> <ul> <li><a href="https://sushisofia.bg/product/soev-sos-kikkoman-20ml">Соев сос</a> &ndash; Почти всички видове суши се ядат със соев сос, с изключение на няколко избрани, като анаго. Изсипете малко соев сос в малка кръгла чиния и потопете сушито си там преди ядене, вместо да го изливате директно върху сушито.</li> <li><a href="https://sushisofia.bg/product/uasabi-25-gr">Уасаби</a> &ndash; Повечето нигири суши също идват с уасаби или &bdquo;японски хрян&ldquo;. Тази остра зелена паста подобрява вкуса на сушито, като добавя &bdquo;лек ритник&ldquo; в небцето към него и също така намалява риска от хранително отравяне.</li> <li><a href="https://sushisofia.bg/product/djindjifil-25gr">Шога</a> &ndash; Друга &bdquo;противоречива&ldquo; подправка от съществено значение за суши е шога (наричана още гари) или маринован джинджифил. Отново пикантността му отблъсква някои, но подобно на уасаби, той има антибактериални свойства и се консумира, за да прочисти небцето ви. Допълнителен бонус: в случай, че не сте разбрали, че сте сложили твърде много уасаби в сушито си, докато не е станало твърде късно, тази оранжево-розова подправка също премахва изтръпващата му пикантност.</li> </ul> <p>Ето няколко съвета и маниери за ядене на суши (обикновено се прилага при хранене в подходящи суши ресторанти):</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/44444bpicture-1.png" /></p> <ul> <li>Противно на общоприетото схващане, суши може да се яде или с ръце, или с клечки &ndash; и двете са идеални, с изключение на сашими &ndash; използват се само клечки.</li> <li>Потопяването на ориза в соев сос убива вкуса на сушито. За да сте сигурни, че това няма да се случи, за нигири-зуши вземете сушито, обърнете го и потопете приблизително една трета или половината от рибата в соевия сос.</li> <li>За гункан-маки и маки-суши поставянето на соев сос върху ориза е неизбежно &ndash; просто внимавайте да не слагате твърде много върху него;</li> <li>За гункан-маки, един изискан и сигурен начин за нанасяне на соев сос е да потопите маринования джинджифил в соевия сос, след което да го използвате като нещо като &bdquo;четка&ldquo;. Ако гункан-маки се предлага с нарязана краставица, потопете ги в соевия сос (вместо цялото нещо) преди ядене.</li> </ul> <ul> <li>Обикновено се казва, че сушито е по-вкусно, когато се яде ориз, въпреки че това е според предпочитанията.</li> <li>Въпреки че няма правилен ред за ядене на суши, обикновено се препоръчва да започнете от рибата с фин вкус (обикновено с бяло месо, като писия или други не толкова соленоводни риби), преди да преминете към такива с по-силен вкус, като риба тон и морски таралеж . Като се има предвид това, трябва да се насладите на суши по свой собствен начин.</li> <li>Яжте шога или пийте чай между парчетата суши, за да почистите небцето си и да освежите устата си; подобно на шога, чаят също служи като антибактериално средство. Тази практика води началото си от времето, когато нигири-суши е въведено за първи път; шога, уасаби и чай били от решаващо значение във време, когато методите за консервиране на сурова риба не били толкова популярни.</li> <li>Хапнете сушито на една хапка, за да се насладите на хармоничния вкус на ориза и другите съставки. Ако не можете да се справите, помолете готвача за по-малко ориз. Не яжте рибата и ориза поотделно (с изключение на чираши-суши)!</li> <li>Въпреки че няма нужда да бързате, най-добре е сушито да се изяде веднага след сервирането му, особено за тези с водорасли.</li> <li>Ако не харесвате уасаби, не забравяйте да кажете на готвача предварително &ndash; почти всички парчета суши идват с уасаби вътре в тях по подразбиране. От друга страна, ако наистина харесвате уасаби, винаги можете да поискате още (същото и с шога).</li> <li>Не забравяйте да кажете &bdquo;Итадакимасу&ldquo; преди ядене и &bdquo;Гочисусама&ldquo; след това!</li> <li>Съветите не са необходими в Япония.</li> </ul>

Сравнение на продукти