Саке: 8 неща, които трябва да знаете!

22.06.2023 14:22:36

Саке: 8 неща, които трябва да знаете!

Какво е саке?

Сакето е традиционна алкохолна напитка, приготвена от ферментирал ориз. Оризът е полиран, за да се отстранят триците. Въпреки че понякога сакето се нарича „саке вино“, то е коренно различно от виното. Виното се прави чрез ферментация на захари, които присъстват в плодовете, обикновено гроздето. Сакето се приготвя по-скоро като бира, където нишестето от ориза се превръща в захари и ферментира в алкохол. Но сакето се различава още повече от варенето на бира.
Докато бирата се вари на две отделни стъпки, ферментиращият алкохол в сакето се създава в една стъпка и това е типично за други алкохолни напитки на основата на ориз. С бирата нишестето се превръща в захар и след това ферментира в алкохол. При сакето и други подобни напитки, ферментационното превръщане от нишесте в захар и алкохол се извършва едновременно.

Произходът на сакето може да бъде проследен до Китай още през 4000 г. пр.н.е. Но след като Япония въвежда мокрото отглеждане на ориз около 300 г. пр. н. е., японците започват да произвеждат напитката в масови количества. Първоначално японското правителство имало монопол върху варенето на саке. Но някъде около 10-ти век храмове и светилища започват да варят напитката. Векове след това храмовете са били основните дестилерии на саке в Япония. До 1300-те години сакето се превръща в една от най-церемониалните напитки в страната. В днешно време сакето вече е националната напитка на Япония.

Иметосакесъщо е малко погрешно. „Саке“ на японски се отнася до всички алкохолни напитки. Но напитката, която познаваме като саке на запад, се нарича „nihonshu“ на японски, което в груб превод означава „японски ликьор“. Може да се сервира студено, топло или горещо. Обикновено се сервира в керамични бутилки, наречени токури (tokkuri), след което се сипва в плитки чашки, наречени чоко (choko).

Обикновено сакето се сервира на специална церемония, където се затопля в глинена или порцеланова бутилка. Но можете да пиете и саке охладено или на стайна температура. По време на церемонията сакето се отпива от малка порцеланова чаша. Видът на сакето, който имате, ще определи препоръчителната температура на сервиране.

Съдържанието на алкохол между саке, бира и вино също е много различно. Виното обикновено съдържа ABV между 9% и 16%, докато бирата обикновено е около 3% до 9%. Неразреденото саке обаче има ABV от около 18%-20%. Ако сакето се разреди с вода, преди да се бутилира, ABV ще бъде около 15%. Прочетете за 8-те най-добри съвета как да пиете саке по правилния начин, за да можете да извлечете максимума от тази уникална напитка.

Мислите, че най-добрият начин да пиете саке е на Екс? Помислете отново.

Сакето е изискана напитка с богата история и има традиционен начин да се пие. Ако искате да извлечете максимума от традиционните японски ястия, тогава се научете как да пиете саке по правилния начин и да избягвате да изглеждате като „новак“.

Сакето има уникален вкус и аромат и е различно от всяка друга напитка. Докато сакето се предлага в голямо разнообразие от вкусове като бира или вино, изживяването от пиенето на саке е нещо съвсем друго.

Ако сте нов в пиенето на саке, вероятно ще трябва да опитате различни видове от него, преди да намерите този, който би ви подхождал най-добре. Може дори да се чувствате претоварени или объркани от разнообразието от избори на саке и не знаете най-добрия начин да го пиете. Сакето не само има вкус, мирис и изглежда различно от всяка друга напитка, но има и специфичен начин, по който трябва да го пиете, за да извлечете максимума от него.

Преди да поръчате бутилка саке като отличен акомпанимент към вашата суши вечеря, трябва да знаете как да я консумирате правилно. По-долу ще обясним как да пиете саке по правилния начин, за да можете да извлечете максимума от изживяването и да избегнете да изглеждате като новак, докато го правите.

1. Произнасяйте Саке/Sake по правилния начин

Ако искате да не се изложите, когато се готвите да поръчате нещо ново за вас като Саке, то е хубаво да проверите преди това как се произнася неговото име. Уверете се, че сте получили името правилно, за да можете да подходите уверено, когато пиете тази церемониална напитка. Правилният начин за произнасяне е „sa-keh“, а не „sa-kee“.

2. Не пийте саке на екс

Сакето е церемониална напитка и културно забавление в Япония. Затова е нужно да се попие с уважение. Сакето се сервира в малки чаши за пиене, които се наричат „guinomi“ или „choko“. Да те са малки, приличат като тези при текилата и производните питиета, но са съвсем различни. Не само ще изглеждате глупаво за опитния пияч на саке, но и няма да получите пълния ефект от напитката. Сакето е рафинирано през няколкостотин години на приготвяне, за да се насладите най-добре, мислете на него като на чаша чай или хубаво вино. Насладете му се бавно.

3. Намерете своя вкус

По същия начин, по който виното може да бъде сухо или сладко, сакето също се предлага в различни вкусове. Нивото на захар към киселина в сакето е известно като Sake Meter Value или SMV. На японски SMV се нарича „nihonshu-do“. Ниският SMV от -2 е индикатор за сладките саке напитки, докато +5 вече са по-сухите. Вероятно ще се наложи да изпробвате различни нива на саке от скалата SMV, за да може да откриете най-доброто за вас и да се насладите максимално на вкусът му. Експериментирайте постепенно, за да знаете кое ниво на SMV е вашето, и при следващото си посещение на любимият ресторант за суши, като IMAKI | Sushi Sofia, да поръчате Саке като професионалист.

4. Разпознавайте сортовете/имената на сакето

Сякаш да се научиш да пиеш саке не е достатъчно сложно, но определено си заслужава усилието, ами има и различни видове саке. Точно както има десетки различни вина розе или каберне, сакето също се предлага в различни вкусове, нива на SMV и завършвания. Ако искате да избегнете да изглеждате като новак, ще искате да знаете имената на сакето си, преди да поръчате.
Ако сте нов в пиенето на саке, избягвайте сакето „Кошу“. Има силен, груб вкус. Също така е по-добре да избягвате нискокачественото „Futsu Shu“, освен ако не сте мазохист, който се чувства жив само по време на лош махмурлук.

6-те основни типа саке са: Junmai (純米); Honjozo(本醸造); Ginjo (吟醸) или Junmai Gingo; Daiginjo (大吟醸) или Junmai Daiginjo; Futsushu (普通種); Nigori (濁り)

скоро ще се спрем на тях пообстойно, както и самият процес по приготвянето…Очаквайте!

Какъв тогава би бил добрият избор на саке, както за начинаещи, така и за опитни пиячи? Според някои това е „Namazake“ е прясно, непастьоризирано саке с плодов вкус. И никога не можете да сбъркате с „Junmai“, първокласно саке, което обикновено е гладко и следователно по-лесно за пиене.

5. Опитайте го горещо или студено

Въпреки че обикновено сакето се сервира топло, то също е доста добро леко охладено, на стайна температура или горещо. По-евтиното саке често се затопля, за да се прикрие ниското му качество, а първокласното саке се сервира охладено. Отново, това е нещо, с което вероятно ще искате да експериментирате. Ако намерите саке със SMV, което харесвате, може да го предпочетете при различни температури на сервиране. За разлика от виното и бирата, сакето е универсална напитка и можете да се забавлявате много, експериментирайки с различните начини за пиене.

6. Пийте го с предястия

Традиционно сакето се сервира и вписва най-добре по време на фазата на предястието на храненето или по време на вечеря в стил тапас, наречена „изакая“. Може дори да се насладите да отпивате саке с леки опции за суши като сашими или нигири. Различните сакета могат да подчертаят вкусовете на предястията и да направят ястието още по-приятно и запомнящо се.

7. Не си наливайте сами

Ако пиете саке с приятелите или колегите си, никога не си сервирайте/сипвайте сами. В японската култура е обичайно гостите да си наливат един на друг. Когато някой ви налива сакето, учтиво е да вдигнете леко чашата си към него. Същото важи и ако искате да ви долеят. И не забравяйте да върнете услугата и да налеете за вашите сътрапезници. Добре е да запомните това, ако не искате да засегнете някой или да изглеждате грубо.

8. Кажете наздраве!

След като на всички вече е сервирано, обичайно е всеки да вдигне чашите си за саке за тост. Традиционната дума за „наздраве“ на японски е „Kanpai“. Кажете я, докато нежно докосвате чашите за саке, преди да отпиете първата си глътка.

Вашето ръководство за това как да пиете саке:

Сакето се предлага в толкова много различни вкусове, облицовки и температури на сервиране. С богата история от стотици години в създаването, сакето е една от най-уникалните и универсални алкохолни напитки в света. С толкова много различни напитки от саке, от които да избирате, всеки може да намери такава, на която да се наслади. Експериментирането при пиенето на саке не е просто начин да подобрите вечерята си, това е преживяване само по себе си.
Следващия път, когато искате да получите типично японско изживяване, ще искате да намерите и добавите приятна, ароматна напитка саке към вашата храна. Вече знаете как да пиете саке като професионалист.
Готови ли сте да превърнете вкусно, традиционно японско ястие в преживяване, което няма да забравите? Очакваме Ви!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересно

Саке: 8 неща, които трябва да знаете!

Саке: 8 неща, които трябва да знаете!

Какво е саке?Сакето е традиционна алкохолна напитка, приготвена от ферментирал ориз. Оризът е полиран, за да се отстранят триците. Въпреки че понякога са Какво е саке?Сакето е традиционна алкохолна напитка, приготвена от ферментирал ориз. Оризът е полиран, за да се отстранят триците. Въпреки че понякога са 2023-06-22T14:47:51+03:00 Саке: 8 неща, които трябва да знаете!

<h2 style="background: white;"><span style="font-family: 'Arial',sans-serif; color: #666666;">Какво е саке?<o:p></o:p></span></h2> <p><span style="font-family: 'Arial',sans-serif; color: #666666;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/55.png" /></span></p> <p>Сакето е традиционна алкохолна напитка, приготвена от ферментирал ориз. Оризът е полиран, за да се отстранят триците. Въпреки че понякога сакето се нарича &bdquo;саке вино&ldquo;, то е коренно различно от виното. Виното се прави чрез ферментация на захари, които присъстват в плодовете, обикновено гроздето. Сакето се приготвя по-скоро като бира, където нишестето от ориза се превръща в захари и ферментира в алкохол. Но сакето се различава още повече от варенето на бира.<br /> Докато бирата се вари на две отделни стъпки, ферментиращият алкохол в сакето се създава в една стъпка и това е типично за други алкохолни напитки на основата на ориз. С бирата нишестето се превръща в захар и след това ферментира в алкохол. При сакето и други подобни напитки, ферментационното превръщане от нишесте в захар и алкохол се извършва едновременно.</p> <p>Произходът на сакето може да бъде проследен до Китай още през 4000 г. пр.н.е. Но след като Япония въвежда мокрото отглеждане на ориз около 300 г. пр. н. е., японците започват да произвеждат напитката в масови количества. Първоначално японското правителство имало монопол върху варенето на саке. Но някъде около 10-ти век храмове и светилища започват да варят напитката. Векове след това храмовете са били основните дестилерии на саке в Япония. До 1300-те години сакето се превръща в една от най-церемониалните напитки в страната. В днешно време сакето вече е националната напитка на Япония.</p> <p><strong>Името</strong><strong> &bdquo;</strong><strong>саке</strong><strong>&ldquo; </strong><strong>също</strong> <strong>е</strong> <strong>малко</strong> <strong>погрешно</strong><strong>.</strong>&nbsp;&bdquo;Саке&ldquo; на японски се отнася до всички алкохолни напитки. Но напитката, която познаваме като саке на запад, се нарича &bdquo;nihonshu&ldquo; на японски, което в груб превод означава &bdquo;японски ликьор&ldquo;. Може да се сервира студено, топло или горещо. Обикновено се сервира в керамични бутилки, наречени токури (tokkuri), след което се сипва в плитки чашки, наречени чоко (choko).</p> <p>Обикновено сакето се сервира на специална церемония, където се затопля в глинена или порцеланова бутилка. Но можете да пиете и саке охладено или на стайна температура. По време на церемонията сакето се отпива от малка порцеланова чаша. Видът на сакето, който имате, ще определи препоръчителната температура на сервиране.<br /> <br /> Съдържанието на алкохол между саке, бира и вино също е много различно. Виното обикновено съдържа ABV между 9% и 16%, докато бирата обикновено е около 3% до 9%. Неразреденото саке обаче има ABV от около 18%-20%. Ако сакето се разреди с вода, преди да се бутилира, ABV ще бъде около 15%. Прочетете за 8-те най-добри съвета как да пиете саке по правилния начин, за да можете да извлечете максимума от тази уникална напитка.</p> <h2>Мислите, че най-добрият начин да пиете саке е на Екс? Помислете отново.</h2> <p>Сакето е изискана напитка с богата история и има традиционен начин да се пие. Ако искате да извлечете максимума от традиционните японски ястия, тогава се научете как да пиете саке по правилния начин и да избягвате да изглеждате като &bdquo;новак&ldquo;.<br /> <br /> Сакето има уникален вкус и аромат и е различно от всяка друга напитка. Докато сакето се предлага в голямо разнообразие от вкусове като бира или вино, изживяването от пиенето на саке е нещо съвсем друго.</p> <p>Ако сте нов в пиенето на саке, вероятно ще трябва да опитате различни видове от него, преди да намерите този, който би ви подхождал най-добре. Може дори да се чувствате претоварени или объркани от разнообразието от избори на саке и не знаете най-добрия начин да го пиете. Сакето не само има вкус, мирис и изглежда различно от всяка друга напитка, но има и специфичен начин, по който трябва да го пиете, за да извлечете максимума от него.</p> <p>Преди да поръчате бутилка саке като отличен акомпанимент към вашата суши вечеря, трябва да знаете как да я консумирате правилно. По-долу ще обясним как да пиете саке по правилния начин, за да можете да извлечете максимума от изживяването и да избегнете да изглеждате като новак, докато го правите.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/shema.png" /></p> <h3>1. Произнасяйте Саке/Sake по правилния начин</h3> <p>Ако искате да не се изложите, когато се готвите да поръчате нещо ново за вас като Саке, то е хубаво да проверите преди това как се произнася неговото име. Уверете се, че сте получили името правилно, за да можете да подходите уверено, когато пиете тази церемониална напитка. Правилният начин за произнасяне е &bdquo;sa-keh&ldquo;, а не &bdquo;sa-kee&ldquo;.</p> <h3>2. Не пийте саке на екс</h3> <p>Сакето е церемониална напитка и културно забавление в Япония. Затова е нужно да се попие с уважение. Сакето се сервира в малки чаши за пиене, които се наричат &bdquo;guinomi&ldquo; или &bdquo;choko&ldquo;. Да те са малки, приличат като тези при текилата и производните питиета, но са съвсем различни. Не само ще изглеждате глупаво за опитния пияч на саке, но и няма да получите пълния ефект от напитката. Сакето е рафинирано през няколкостотин години на приготвяне, за да се насладите най-добре, мислете на него като на чаша чай или хубаво вино. Насладете му се бавно.</p> <h3>3. Намерете своя вкус</h3> <p>По същия начин, по който виното може да бъде сухо или сладко, сакето също се предлага в различни вкусове. Нивото на захар към киселина в сакето е известно като Sake Meter Value или SMV. На японски SMV се нарича &bdquo;nihonshu-do&ldquo;. Ниският SMV от -2 е индикатор за сладките саке напитки, докато +5 вече са по-сухите. Вероятно ще се наложи да изпробвате различни нива на саке от скалата SMV, за да може да откриете най-доброто за вас и да се насладите максимално на вкусът му. Експериментирайте постепенно, за да знаете кое ниво на SMV е вашето, и при следващото си посещение на любимият ресторант за суши, като&nbsp;<strong><u><a href="https://sushisofia.bg/category/drinks">IMAKI | Sushi Sofia</a></u></strong>, да поръчате Саке като професионалист.</p> <h3>4. Разпознавайте сортовете/имената на сакето</h3> <p>Сякаш да се научиш да пиеш саке не е достатъчно сложно, но определено си заслужава усилието, ами има и различни видове саке. Точно както има десетки различни вина розе или каберне, сакето също се предлага в различни вкусове, нива на SMV и завършвания. Ако искате да избегнете да изглеждате като новак, ще искате да знаете имената на сакето си, преди да поръчате.<br /> Ако сте нов в пиенето на саке, избягвайте сакето &bdquo;Кошу&ldquo;. Има силен, груб вкус. Също така е по-добре да избягвате нискокачественото &bdquo;Futsu Shu&ldquo;, освен ако не сте мазохист, който се чувства жив само по време на лош махмурлук.</p> <p><strong>6-</strong><strong>те</strong> <strong>основни</strong> <strong>типа</strong> <strong>саке</strong> <strong>са</strong><strong>:</strong>&nbsp;Junmai (純米); Honjozo(本醸造); Ginjo (吟醸) или Junmai Gingo; Daiginjo (大吟醸) или Junmai Daiginjo; Futsushu (普通種); Nigori (濁り)</p> <p>скоро ще се спрем на тях пообстойно, както и самият процес по приготвянето&hellip;Очаквайте!</p> <p>Какъв тогава би бил добрият избор на саке, както за начинаещи, така и за опитни пиячи? Според някои това е &bdquo;Namazake&ldquo; е прясно, непастьоризирано саке с плодов вкус. И никога не можете да сбъркате с &bdquo;Junmai&ldquo;, първокласно саке, което обикновено е гладко и следователно по-лесно за пиене.</p> <h3>5. Опитайте го горещо или студено</h3> <p>Въпреки че обикновено сакето се сервира топло, то също е доста добро леко охладено, на стайна температура или горещо. По-евтиното саке често се затопля, за да се прикрие ниското му качество, а първокласното саке се сервира охладено. Отново, това е нещо, с което вероятно ще искате да експериментирате. Ако намерите саке със SMV, което харесвате, може да го предпочетете при различни температури на сервиране. За разлика от виното и бирата, сакето е универсална напитка и можете да се забавлявате много, експериментирайки с различните начини за пиене.</p> <h3>6. Пийте го с предястия</h3> <p>Традиционно сакето се сервира и вписва най-добре по време на фазата на предястието на храненето или по време на вечеря в стил тапас, наречена &bdquo;изакая&ldquo;. Може дори да се насладите да отпивате саке с леки опции за суши като сашими или нигири. Различните сакета могат да подчертаят вкусовете на предястията и да направят ястието още по-приятно и запомнящо се.</p> <h3>7. Не си наливайте сами</h3> <p>Ако пиете саке с приятелите или колегите си, никога не си сервирайте/сипвайте сами. В японската култура е обичайно гостите да си наливат един на друг. Когато някой ви налива сакето, учтиво е да вдигнете леко чашата си към него. Същото важи и ако искате да ви долеят. И не забравяйте да върнете услугата и да налеете за вашите сътрапезници. Добре е да запомните това, ако не искате да засегнете някой или да изглеждате грубо.</p> <h3>8. Кажете наздраве!</h3> <p>След като на всички вече е сервирано, обичайно е всеки да вдигне чашите си за саке за тост. Традиционната дума за &bdquo;наздраве&ldquo; на японски е &bdquo;Kanpai&ldquo;. Кажете я, докато нежно докосвате чашите за саке, преди да отпиете първата си глътка.</p> <h4>Вашето ръководство за това как да пиете саке:</h4> <p>Сакето се предлага в толкова много различни вкусове, облицовки и температури на сервиране. С богата история от стотици години в създаването, сакето е една от най-уникалните и универсални алкохолни напитки в света. С толкова много различни напитки от саке, от които да избирате, всеки може да намери такава, на която да се наслади. Експериментирането при пиенето на саке не е просто начин да подобрите вечерята си, това е преживяване само по себе си.<br /> Следващия път, когато искате да получите типично японско изживяване, ще искате да намерите и добавите приятна, ароматна напитка саке към вашата храна. Вече знаете как да пиете саке като професионалист.<br /> Готови ли сте да превърнете вкусно, традиционно японско ястие в преживяване, което няма да забравите? Очакваме Ви!</p>

Сравнение на продукти