Нигири vs Сашими vs Маки: Каква е разликата?

22.06.2023 14:34:58

Нигири vs Сашими vs Маки: Каква е разликата?

За „непосветените“ светът на сушито може да изглежда доста плашещ. Менютата на суши ресторантите представят зашеметяващ брой различни по вкус и визия палитри от апетитни хапки и комбинациите са толкова много. Разбира се едно от прекрасните неща за сушито е, че не е нужно да знаете имената на всеки артикул, за да можете да му се насладите. Особено, ако се наслаждавате на нашето меню IMAKI | Sushi Sofia.

НО ако сте готови да направите следващата крачка и желаете да навлезите по-надълбоко в светът на сушито, и то за вас се е превърнало в нещо повече и нямате търпение всеки път да достигнете така желаният 5-ти вкус УМАМИ, първо трябва да определите какъв тип суши искате да поръчате. Как да разберете дали да изберете нигири или сашими? Или нигири срещу маки? За да ви помогнем да поръчате с увереност, създадохме това кратко опростено ръководство, което показва основните разлики между, според някои, ТРИТЕ най-популярни типа суши, а именно: Нигири, Сашими и Маки.
Приятно четене…

 

Маки

Нигири

Сашими

Какво представлява

Традиционно суши руло, състоящо се от риба, зеленчуци и ориз, навити във водорасли

Тънки резени сурова риба, сервирани върху ориз

Нарязана сурова риба (или друго месо), сервирани без ориз

Варени или сурови?

И двете

Сурови

Сурови

Брои ли се за суши?

Да

Да

Не

Това може да се каже е краткото обяснение и показване на разликите, между трите, НО преди да навлезем малко по-подробно е хубаво да отговорим на въпросът:

Какво е Суши /すし, 寿司, 鮨, 鮓/?

Тема, която съвсем скоро ще развием по-обстойно, но сега съвсем на кратко ще се спрем.

По принцип суши е японско ястие, включващо специално приготвен ориз, комбиниран с някаква друга съставка, обикновено това е някакъв вид риба или морски дарове, често сурови, но понякога варени.

Сушито може да се приготви по различни начини, но не трябва да забравяме, че винаги включва ориз – и въпреки че думата суши често се свързва автоматично със сурова риба, не е погрешно да се каже, че основната съставка в сушито е оризът с „оцет“. Всъщност думата „суши“ е амалгама(смес/смесица) от японските думи за оцет и ориз. Топингите и пълнежите могат да варират, но сушито винаги включва ориз.

Суши оризът е обширна тема и ще я оставим, за нашата специална тема за Сушито, но суши готвачите в Япония преминават години на обучение, само за да се научат как да приготвят правилно оризът за суши, дори преди изобщо да вземат нож и да започнат да нарязват рибата.

Но оризът за суши накратко е среднозърнест бял ориз, който се приготвя с оцет и други подправки (сол и захар). Когато е правилно приготвен, оризът за суши ще има лепкава консистенция, която позволява да бъде оформен или разточен в най-различни форми. Но стига толкова, за сега, все пак обещахме да се спрем на кратко 🙂

Та нека се върнем на темата:

Какво представлява Нигири /握り寿司/

Което ни води до нигири. Нигири суши е онзи познат стил на суши, съставен от купчина ориз с овална форма с резен „обикновено“, сурова риба отгоре. Думата нигири идва от японското nigirizushi, което се превежда като „ръчно пресовано суши“.

По този начин нигири е вид суши, при който оризът се оформя на ръка, а рибата или друг топинг се притиска на ръка върху ориза. И именно лепкавостта на ориза, съчетана с влагата от топинга, помага да се залепи ивицата сурова риба към апетитният оризов овал отдолу.

Понякога готвачът поставя малко количество уасаби между ориза и рибата, а понякога смлян джинджифил, също е често срещано.

А рибата почти винаги е сурова. Типичните примери включват риба тон, сьомга, жълта опашка и др.

Няколко забележителни изключения от твърдението „почти винаги сурово“ включват нигири от скариди, което включва варени и разрязани по по специфичен начин скариди(познати още като Butterflying shrimp) и нигири от змиорка, което се състои от купчина ориз за суши с лента от змиорка на скара отгоре.

Независимо дали са варени или сурови, рибата и морските дарове за нигири, а всъщност и за всички суши, трябва да са изключително пресни и с тях да се борави с много прецизност и внимателно.

Въпреки че суши ресторантите предлагат клечки за хранене, предпочитаният метод за ядене на суши е да го вземете с пръсти и да изядете хапката на веднъж. Етикетът за суши, обаче е друга една обширна тема, която ще разгледаме скоро. Но като цяло нигири трябва да се потопи в соевия сос, така че рибата, а не оризът, да бъде потопена и да се яде с главата надолу, с рибата към езика ви .

Причината за конректно този метод на ядене на Нигири Сушито е, че оризът не трябва да абсорбира твърде много соев сос, което не само ще промени вкусът, но и може да развали неговата консистенция и да се разпадне.

Какво представлява Сашими /刺身/

Въпреки че някои хора могат да използват термините сашими и нигири взаимозаменяемо, те всъщност са доста различни.

Защо?

Тъй като сашимито технически изобщо не е форма на суши. Да, включва сурова риба – но не включва ориз от какъвто и да е вид. Оризът е основен компонент за суши. Както подсказва името, той се състои само от изключително тънки, деликатно нарязани ивици сурово месо. Не се използва ориз за подобряване на вкуса на рибата – той стои самостоятелно и се яде само с малко соев сос, в традиционен стил.

И за разлика от нигири, сашими не се ограничава само до риба. Въпреки че повечето ресторанти сервират сашими, съставени от сьомга, скариди и калмари, то може да съдържа други меса, като пилешко или конско.
Ако търсите автентично изживяване със сашими, но идеята да ядете сурова риба или месо без друг вид гарнитура ви кара да се чувствате малко притеснени или неудобнo, „татаки“ може да бъде добра средна позиция.
Татаки се запържва леко и се маринова, за да се изявят естествените вкусове на месото. Голяма част от месото е все още сурово, но вкусът е по-подобен на варена риба. Това го прави малко по-достъпен и по-лесен за стомахa, ако никога преди не сте опитвали сурова риба. Това би послужило като един добър плавен преход на тези от вас, с по-чувствителните стомаси.

Полезно:
Според повечето любители Сашими. Ако обмисляте да го пробвате за първи път, най-добре е да започнете със скариди, сьомга или октопод.

Какво представлява Маки /巻き寿司/

Най-просто казано, това е оризов цилиндър с нори. Обикновено се пълни с допълнителни съставки в средата: риба, зеленчуци, подправки…като има няколко вида маки, включително хосомаки, който има само една съставка, и футомаки; руло с диаметър 5-6 см.

Маки вероятно е това, за което се сещате, когато мислите за суши. Това е риба, зеленчуци и ориз за суши, наслоени един върху друг, след това навити в лист водорасли. Така че има вероятност, ако ядете традиционно суши руло, вие ядете маки.

Хосомаки, от друга страна, изглежда точно като обикновено руло маки, но има само една единствена съставка (плюс ориз).

Макито може да бъде разделено на различни категории въз основа на плънката и дебелината на рулото. Някои от тези видове са дадени по-долу:

  • Футомаки е вид маки, което е голямо цилиндрично парче с диаметър около 5 сантиметра. По принцип е вегетариански и може да има две или повече съставки в плънката.
  • Хосомаки, от друга страна, изглежда точно като обикновено руло маки(около 2 сантиметра и половина), но има само една единствена съставка (плюс ориз).
  • Темаки, например, се приготвя по подобен начин, но използва по-малко водорасли и се оформя на ръка, придавайки му конусовиден вид. Предназначено да се консумира с ръце.
  • Урамаки е руло, което е отвътре навън; това е цилиндрично парче със среден размер. Тук оризът е извън рулото. Яде се предимно извън Япония.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересно

Нигири vs Сашими vs Маки: Каква е разликата?

Нигири vs Сашими vs Маки: Каква е разликата?

За „непосветените“ светът на сушито може да изглежда доста плашещ. Менютата на суши ресторантите представят зашеметяващ брой различни по вкус и визия палит За „непосветените“ светът на сушито може да изглежда доста плашещ. Менютата на суши ресторантите представят зашеметяващ брой различни по вкус и визия палит 2023-06-22T14:46:21+03:00 Нигири vs Сашими vs Маки: Каква е разликата?

<p>За &bdquo;непосветените&ldquo; светът на сушито може да изглежда доста плашещ. Менютата на суши ресторантите представят зашеметяващ брой различни по вкус и визия палитри от апетитни хапки и комбинациите са толкова много. Разбира се едно от прекрасните неща за сушито е, че не е нужно да знаете имената на всеки артикул, за да можете да му се насладите. Особено, ако се наслаждавате на нашето меню&nbsp;<strong><a href="https://sushisofia.bg/">IMAKI | Sushi Sofia</a></strong>.</p> <p>НО ако сте готови да направите следващата крачка и желаете да навлезите по-надълбоко в светът на сушито, и то за вас се е превърнало в нещо повече и нямате търпение всеки път да достигнете така желаният&nbsp;<strong><a href="https://sushisofia.bg/article/kakvo-e-umami-5-fakta">5-ти вкус УМАМИ</a></strong>, първо трябва да определите какъв тип суши искате да поръчате. Как да разберете дали да изберете нигири или сашими? Или нигири срещу маки? За да ви помогнем да поръчате с увереност, създадохме това кратко опростено ръководство, което показва основните разлики между, според някои, ТРИТЕ най-популярни типа суши, а именно:&nbsp;<strong>Нигири</strong><strong>, </strong><strong>Сашими</strong><strong>&nbsp;</strong>и<strong>&nbsp;</strong><strong>Маки</strong>.<br /> Приятно четене&hellip;</p> <table width="1058"> <tbody> <tr> <td> <p>&nbsp;</p> </td> <td> <p><strong>Маки</strong></p> </td> <td> <p><strong>Нигири</strong></p> </td> <td> <p><strong>Сашими</strong></p> </td> </tr> <tr> <td> <p><strong>Какво представлява</strong></p> </td> <td> <p>Традиционно суши руло, състоящо се от риба, зеленчуци и ориз, навити във водорасли</p> </td> <td> <p>Тънки резени сурова риба, сервирани върху ориз</p> </td> <td> <p>Нарязана сурова риба (или друго месо), сервирани без ориз</p> </td> </tr> <tr> <td> <p><strong>Варени или сурови?</strong></p> </td> <td> <p>И двете</p> </td> <td> <p>Сурови</p> </td> <td> <p>Сурови</p> </td> </tr> <tr> <td> <p><strong>Брои ли се за суши?</strong></p> </td> <td> <p>Да</p> </td> <td> <p>Да</p> </td> <td> <p>Не</p> </td> </tr> </tbody> </table> <p>Това може да се каже е краткото обяснение и показване на разликите, между трите, НО преди да навлезем малко по-подробно е хубаво да отговорим на въпросът:</p> <h3 style="font-weight: var(--rio-heading-font-weight,600);">Какво е Суши /すし, 寿司, 鮨, 鮓/?</h3> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/p7icture-1.png" /></p> <p>Тема, която съвсем скоро ще развием по-обстойно, но сега съвсем на кратко ще се спрем.</p> <p>По принцип суши е японско ястие, включващо специално приготвен ориз, комбиниран с някаква друга съставка, обикновено това е някакъв вид риба или морски дарове, често сурови, но понякога варени.</p> <p>Сушито може да се приготви по различни начини, но не трябва да забравяме, че&nbsp;<em><strong>винаги</strong></em> <em><strong>включва</strong></em> <em><strong>ориз</strong></em>&nbsp;&ndash; и въпреки че думата суши често се свързва автоматично със сурова риба, не е погрешно да се каже, че основната съставка в сушито е оризът с &bdquo;оцет&ldquo;. Всъщност думата &bdquo;суши&ldquo; е амалгама(смес/смесица) от японските думи за оцет и ориз. Топингите и пълнежите могат да варират, но сушито винаги включва ориз.</p> <p>Суши оризът е обширна тема и ще я оставим, за нашата специална тема за Сушито, но суши готвачите в Япония преминават години на обучение, само за да се научат как да приготвят правилно оризът за суши, дори преди изобщо да вземат нож и да започнат да нарязват рибата.</p> <p>Но оризът за суши накратко е среднозърнест бял ориз, който се приготвя с оцет и други подправки (сол и захар). Когато е правилно приготвен, оризът за суши ще има лепкава консистенция, която позволява да бъде оформен или разточен в най-различни форми. Но стига толкова, за сега, все пак обещахме да се спрем на кратко 🙂</p> <p>Та нека се върнем на темата:</p> <h2 style="font-weight: var(--rio-heading-font-weight,600);">Какво представлява Нигири /握り寿司/</h2> <p>Което ни води до нигири. Нигири суши е онзи познат стил на суши, съставен от купчина ориз с овална форма с резен &bdquo;обикновено&ldquo;, сурова риба отгоре. Думата нигири идва от японското nigirizushi, което се превежда като &bdquo;ръчно пресовано суши&ldquo;.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/nigiri.png" /></p> <p>По този начин нигири е вид суши, при който оризът се оформя на ръка, а рибата или друг топинг се притиска на ръка върху ориза. И именно лепкавостта на ориза, съчетана с влагата от топинга, помага да се залепи ивицата сурова риба към апетитният оризов овал отдолу.</p> <p>Понякога готвачът поставя малко количество уасаби между ориза и рибата, а понякога смлян джинджифил, също е често срещано.</p> <p>А рибата почти винаги е сурова. Типичните примери включват риба тон, сьомга, жълта опашка и др.</p> <p>Няколко забележителни изключения от твърдението &bdquo;почти винаги сурово&ldquo; включват нигири от скариди, което включва варени и разрязани по по специфичен начин скариди(познати още като Butterflying shrimp) и нигири от змиорка, което се състои от купчина ориз за суши с лента от змиорка на скара отгоре.</p> <p>Независимо дали са варени или сурови, рибата и морските дарове за нигири, а всъщност и за всички суши, трябва да са изключително пресни и с тях да се борави с много прецизност и внимателно.</p> <p>Въпреки че суши ресторантите предлагат клечки за хранене, предпочитаният метод за ядене на суши е да го вземете с пръсти и да изядете хапката на веднъж. Етикетът за суши, обаче е друга една обширна тема, която ще разгледаме скоро. Но като цяло нигири трябва да се потопи в соевия сос, така че рибата, а не оризът, да бъде потопена и да се яде с главата надолу, с рибата към езика ви .</p> <p>Причината за конректно този метод на ядене на Нигири Сушито е, че оризът не трябва да абсорбира твърде много соев сос, което не само ще промени вкусът, но и може да развали неговата консистенция и да се разпадне.</p> <h2 style="font-weight: var(--rio-heading-font-weight,600);">Какво представлява Сашими /刺身/</h2> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/77picture-1.png" /></p> <p>Въпреки че някои хора могат да използват термините сашими и нигири взаимозаменяемо, те всъщност са доста различни.<br /> <br /> <strong>Защо</strong><strong>?</strong><br /> <br /> Тъй като сашимито технически изобщо не е форма на суши. Да, включва сурова риба &ndash; но не включва ориз от какъвто и да е вид. Оризът е основен компонент за суши. Както подсказва името, той се състои само от изключително тънки, деликатно нарязани ивици сурово месо. Не се използва ориз за подобряване на вкуса на рибата &ndash; той стои самостоятелно и се яде само с малко соев сос, в традиционен стил.<br /> <br /> И за разлика от нигири, сашими не се ограничава само до риба. Въпреки че повечето ресторанти сервират сашими, съставени от сьомга, скариди и калмари, то може да съдържа други меса, като пилешко или конско.<br /> Ако търсите автентично изживяване със сашими, но идеята да ядете сурова риба или месо без друг вид гарнитура ви кара да се чувствате малко притеснени или неудобнo, &bdquo;татаки&ldquo; може да бъде добра средна позиция.<br /> Татаки се запържва леко и се маринова, за да се изявят естествените вкусове на месото. Голяма част от месото е все още сурово, но вкусът е по-подобен на варена риба. Това го прави малко по-достъпен и по-лесен за стомахa, ако никога преди не сте опитвали сурова риба. Това би послужило като един добър плавен преход на тези от вас, с по-чувствителните стомаси.</p> <p><strong>Полезно</strong><strong>:</strong><br /> Според повечето любители Сашими. Ако обмисляте да го пробвате за първи път, най-добре е да започнете със скариди, сьомга или октопод.</p> <h2 style="font-weight: var(--rio-heading-font-weight,600);">Какво представлява Маки /巻き寿司/</h2> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/7icture-1.png" /></p> <p>Най-просто казано, това е оризов цилиндър с нори. Обикновено се пълни с допълнителни съставки в средата: риба, зеленчуци, подправки&hellip;като има няколко вида маки, включително хосомаки, който има само една съставка, и футомаки; руло с диаметър 5-6 см.</p> <p>Маки вероятно е това, за което се сещате, когато мислите за суши. Това е риба, зеленчуци и ориз за суши, наслоени един върху друг, след това навити в лист водорасли. Така че има вероятност, ако ядете традиционно суши руло, вие ядете маки.</p> <p>Хосомаки, от друга страна, изглежда точно като обикновено руло маки, но има само една единствена съставка (плюс ориз).</p> <p>Макито може да бъде разделено на различни категории въз основа на плънката и дебелината на рулото. Някои от тези видове са дадени по-долу:</p> <ul> <li>Футомаки е вид маки, което е голямо цилиндрично парче с диаметър около 5 сантиметра. По принцип е вегетариански и може да има две или повече съставки в плънката.</li> <li>Хосомаки, от друга страна, изглежда точно като обикновено руло маки(около 2 сантиметра и половина), но има само една единствена съставка (плюс ориз).</li> <li>Темаки, например, се приготвя по подобен начин, но използва по-малко водорасли и се оформя на ръка, придавайки му конусовиден вид. Предназначено да се консумира с ръце.</li> <li>Урамаки е руло, което е отвътре навън; това е цилиндрично парче със среден размер. Тук оризът е извън рулото. Яде се предимно извън Япония.</li> </ul> <p></p>

Сравнение на продукти