Какво е уасаби?

22.06.2023 14:15:14

Какво е уасаби?

Има голям шанс никога да не сте го опитвали, дори ако обичате суши! Все пак какво е уасаби?

Тази светлозелена паста, която седи до вашето суши, или предлагана като допълнение към вашата купа Чираши, е известна като уасаби. Въпреки това, има поне 90% шанс, това да не е точно уасаби. Всъщност повечето хора живеят целия си живот, без да са консумирали никога истинско уасаби. Съвсем скоро ще разберете какво имаме предвид.

Какво всъщноst е Уасаби-то /ワサビ/?

Уасаби е най-известно като пикантната зелена паста, която се сервира като подправка към повечето типове и форми на суши. Можете да използвате уасаби, за да подправите всяка рецепта. Истинското уасаби се прави от коренището на растението Wasabia japonica.

Характерната му чиста пикантност идва от алил изотиоцианата. Истинското уасаби се приготвя традиционно, като коренът се движи на кръгове върху плоско ренде, което действа като шкурка, фино срязва корена в прясна паста и се отделя алил изотиоцианат, което прави уасабито пикантно!

За разлика от това, подправката от люта чушка и пипера удря директно езика и идва от химичното съединение капсаицин. По този начин пикантността на уасаби има тенденция да се издига нагоре в носа, за разлика от подправката на лют червен пипер.

Какъв е вкусът на уасаби?

Истинското прясно настъргано уасаби има ярък и зелен вкус с нотка на бързо избледняваща топлина и мекота. Той е остър, но достатъчно деликатен, за да блесне вкусът на сурова риба. Ударът на топлина, осигурен от уасабито, поднесено със суши, има за цел да подчертае вкуса на рибата, а не да го покрие.

В най-добрите суши ресторанти главният готвач ще поднесе уасаби върху всяко парче суши (обикновено в стил нигири), за да балансира с него силата на вкуса на рибата.

Фалшивото „уасаби“, от своя страна, гори и дори сякаш изгаря рецепторите ви много по-бързо и дълго, това е така защото се прави от хрян, а понякога и от горчица. Твърде много от тази имитация на уасаби и това напълно ще затъмни деликатния вкус на сушито. Понякога това дори би изместило фокуса от сушито и дори развалило неговият вкус.

Истинското уасаби растение е част от семейство Brassicaceae. Хрян, репички и горчица също са в това семейство и имат подобен на уасабито лют вкус. Тъй като автентичното уасаби е скъпо, повечето уасаби, които се намират в хранителните магазини и с предварително пакетирано суши, са направени от хрян на прах и изкуствен цвят. Може също да съдържат горчица на прах и сгъстители като брашно или царевично нишесте.

Как можете да различите истинското и фалшивото уасаби?

За да се улови възможно най-добрият вкус, истинското уасаби винаги се сервира прясно настъргано. Традиционният метод за настъргване е да пуснете корена в кръгове върху кожата на акула, която действа като шкурка, отрязвайки много фини парчета уасаби от корена.

За да различите фалшиво уасаби, първо погледнете текстурата. Пастообразната и гъста консистенция е признак на имитация на уасаби (обикновено хрянът се пюрира напълно гладко). Истинското уасаби ще има настъргана, песъчлива текстура.

Какво прави истинското уасаби толкова скъпо?

Растението Wasabia japonica е невероятно трудно за отглеждане, защото трябва да бъде частично потопено в движеща се вода, което не е често срещана селскостопанска практика. В Япония дивото уасаби расте в скалисти речни корита. Освен това е чувствително растение, което може да бъде убито от съвсем леки промени в околната среда или влажност, според специалистите в областта.

Повечето уасаби се култивират в Япония, въпреки че шепа ферми са се появили и в Северна Америка. Защо да отглеждате такова придирчиво растение? Защото коренищата могат да се продават за повече от $75 за половин килограм. Тази екстремна цена също е причината да не видите истинското нещо в повечето ресторанти и определено не в магазина за хранителни стоки.

Разновидности на уасаби:

Най-общо казано, има два вида уасаби, а именно хон-уасаби (японско уасаби) и сейо-уасаби („западно“ уасаби или хрян).

Хон-уасаби (японско уасаби)
Хон-уасаби, или местното японско уасаби, може да бъде допълнително класифицирано в зависимост от това как е засадено: ако се засади в лехи на потоци, то се нарича сава-уасаби; ако се отглежда на поле, се нарича хатаке-уасаби.

Сава-уасаби
Японското диво ботаническо растение, уасаби, е вечнозелено тревисто многогодишно растение, което принадлежи към семейство Brassicaceae или горчица. Сава-уасаби расте диво в студените, чисти води, които текат през долините и клисурата на дълбоките планински райони и се култивира на места със сходни условия. Оптималното място за отглеждане би било място с изобилна изворна вода, която поддържа температура от ≤16°C през лятото и ≥10°C през зимата, заобиколено от широколистна гора, засенчена от дървесна покривка през лятото, но все още в състояние да приема топлите слънчеви лъчи, които преминават през пролуките между дърветата. Районът Изу в префектура Шизуока има долини и клисури, които осигуряват гореспоменатите оптимални условия за отглеждане на хон-уасаби. Следователно най-голямата производствена зона за хон-уасаби в Япония е в Изу.

Хатаке-уасаби
Уасаби, който се отглежда чрез просто засяване на семена в почвата, е известен като хатаке-уасаби „хатаке“ означава „поле“. Култивира се предимно с цел прибиране на стъблото и се отглежда чрез принудително отглеждане (използвайки оранжерии) в префектурите Шизуока, Нагано, Шимане и Ямагучи, както и в Токио. Също така се култивира в чужбина в страни като Тайван, Индонезия и Канада. По-голямата част от това се използва за преработени продукти като уасабизуке (кисело уасаби) и уасаби паста.

Сейо-уасаби
Сейо-уасаби е многогодишно растение, култивирано в Северна Европа. В Япония се нарича още уасаби-дайкон (дайкон = японска бяла ряпа). На английски се нарича хрян; на френски се нарича raifort. Тъй като има пикантен вкус, подобен на този на хон-уасаби, често се използва като подправка. Коренната част също се нарязва и се използва като гарнитура за месни ястия или се настъргва в сос за подправка на рибни ястия. Също така се използва в Европа от средновековието за медицински цели, като консервант или за повишаване на апетита. Днес се суши и се използва като основна съставка в уасаби на прах.

Какви са ползите за здравето от уасаби?

Той не само е вкусен придружител към суши, но и хон-уасаби е пълен с витамини и антиоксиданти и предлага редица ползи за здравето. Уасаби съдържа основния клас активни съединения, наречени изотиоцианати (ITC), които придават на този кореноплоден набор от ползи за здравето, включително антибактериални и противовъзпалителни свойства. Помага за подобряването на имунната система и за премахване на вредните токсини, може дори да убие вредните бактерии, пренасяни с храната; толкова е мощен!

Ползите за здравето от уасаби включват следното:

  • Уасаби повишава имунната система;
  • Може да подобри здравето на червата;
  • Може да помогне при артрит и проблеми, свързани с костите;
  • Може да намали риска от рак;
  • Може да намали риска от сърдечни заболявания и да защити здравето на сърцето;
  • Има противовъзпалителни свойства за ставите и мускулите;
  • Има антибактериални свойства и може да унищожи бактериите, пренасяни от храната;
  • Може да помогне при негативните ефекти на сезонните алергии;
  • Може да помогне за излекуване на респираторни състояния;
  • Може да насърчи загубата на мазнини.

Звучи доста добре нали, дори леко невероятно…Сигурно си мислите: „Какво е уасаби? Някаква суперхрана?!” Е, може да има много ползи за здравето, но не забравяйте, че идва с много висока цена. Освен това, нека не забравяме, че тези ползи за здравето може да се прилагат само когато става въпрос за истинско уасаби. Тъй като само малко количество хон-уасаби се използва в имитиращите уасаби продукти, с което за съжаление, ползите за здравето се губят, ако ядете фалшиво уасаби (дори ако консумирате много от него).

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересно

Какво е уасаби?

Какво е уасаби?

Има голям шанс никога да не сте го опитвали, дори ако обичате суши! Все пак какво е уасаби?Тази светлозелена паста, която седи до вашето суши, или предлаг Има голям шанс никога да не сте го опитвали, дори ако обичате суши! Все пак какво е уасаби?Тази светлозелена паста, която седи до вашето суши, или предлаг 2023-06-22T14:56:32+03:00 Какво е уасаби?

<p>Има голям шанс никога да не сте го опитвали, дори ако обичате суши! Все пак какво е уасаби?</p> <p>Тази светлозелена паста, която седи до вашето суши, или предлагана като допълнение към вашата купа&nbsp;<strong><a href="https://sushisofia.bg/category/chirashi">Чираши</a></strong>, е известна като уасаби. Въпреки това, има поне 90% шанс, това да не е точно уасаби. Всъщност повечето хора живеят целия си живот, без да са консумирали никога&nbsp;<strong>истинско</strong> <strong>уасаби</strong>. Съвсем скоро ще разберете какво имаме предвид.</p> <h2>Какво всъщноst е Уасаби-то /ワサビ/?</h2> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/333picture-1.png" /></p> <p>Уасаби е най-известно като пикантната зелена паста, която се сервира като подправка към повечето типове и форми на суши. Можете да използвате уасаби, за да подправите всяка рецепта. Истинското уасаби се прави от коренището на растението&nbsp;<strong><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Wasabi">Wasabia japonica</a></strong>.</p> <p>Характерната му чиста пикантност идва от алил изотиоцианата. Истинското уасаби се приготвя традиционно, като коренът се движи на кръгове върху плоско ренде, което действа като шкурка, фино срязва корена в прясна паста и се отделя алил изотиоцианат, което прави уасабито пикантно!</p> <p>За разлика от това, подправката от люта чушка и пипера удря директно езика и идва от химичното съединение капсаицин. По този начин пикантността на уасаби има тенденция да се издига нагоре в носа, за разлика от подправката на лют червен пипер.</p> <h2>Какъв е вкусът на уасаби?</h2> <p>Истинското прясно настъргано уасаби има ярък и зелен вкус с нотка на бързо избледняваща топлина и мекота. Той е остър, но достатъчно деликатен, за да блесне вкусът на сурова риба. Ударът на топлина, осигурен от уасабито, поднесено със суши, има за цел да подчертае вкуса на рибата, а не да го покрие.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/3.png" /></p> <p>В най-добрите суши ресторанти главният готвач ще поднесе уасаби върху всяко парче суши (обикновено в стил нигири), за да балансира с него силата на вкуса на рибата.</p> <p>Фалшивото &bdquo;уасаби&ldquo;, от своя страна, гори и дори сякаш изгаря рецепторите ви много по-бързо и дълго, това е така защото се прави от хрян, а понякога и от горчица. Твърде много от тази имитация на уасаби и това напълно ще затъмни деликатния вкус на сушито. Понякога това дори би изместило фокуса от сушито и дори развалило неговият вкус.</p> <p>Истинското уасаби растение е част от семейство Brassicaceae. Хрян, репички и горчица също са в това семейство и имат подобен на уасабито лют вкус. Тъй като автентичното уасаби е скъпо, повечето уасаби, които се намират в хранителните магазини и с предварително пакетирано суши, са направени от хрян на прах и изкуствен цвят. Може също да съдържат горчица на прах и сгъстители като брашно или царевично нишесте.</p> <h3>Как можете да различите истинското и фалшивото уасаби?</h3> <p>За да се улови възможно най-добрият вкус, истинското уасаби винаги се сервира прясно настъргано. Традиционният метод за настъргване е да пуснете корена в кръгове върху кожата на акула, която действа като шкурка, отрязвайки много фини парчета уасаби от корена.</p> <p>За да различите фалшиво уасаби, първо погледнете текстурата. Пастообразната и гъста консистенция е признак на имитация на уасаби (обикновено хрянът се пюрира напълно гладко). Истинското уасаби ще има настъргана, песъчлива текстура.</p> <h3>Какво прави истинското уасаби толкова скъпо?</h3> <p>Растението Wasabia japonica е невероятно трудно за отглеждане, защото трябва да бъде частично потопено в движеща се вода, което не е често срещана селскостопанска практика. В Япония дивото уасаби расте в скалисти речни корита. Освен това е чувствително растение, което може да бъде убито от съвсем леки промени в околната среда или влажност, според специалистите в областта.</p> <p>Повечето уасаби се култивират в Япония, въпреки че шепа ферми са се появили и в Северна Америка. Защо да отглеждате такова придирчиво растение? Защото коренищата могат да се продават за повече от $75 за половин килограм. Тази екстремна цена също е причината да не видите истинското нещо в повечето ресторанти и определено не в магазина за хранителни стоки.</p> <h4>Разновидности на уасаби:</h4> <p>Най-общо казано, има два вида уасаби, а именно хон-уасаби (японско уасаби) и сейо-уасаби (&bdquo;западно&ldquo; уасаби или хрян).</p> <p><strong>Хон</strong><strong>-</strong><strong>уасаби</strong><strong> (</strong><strong>японско</strong> <strong>уасаби</strong><strong>)</strong><br /> Хон-уасаби, или местното японско уасаби, може да бъде допълнително класифицирано в зависимост от това как е засадено: ако се засади в лехи на потоци, то се нарича сава-уасаби; ако се отглежда на поле, се нарича хатаке-уасаби.</p> <p><strong>Сава</strong><strong>-</strong><strong>уасаби</strong><br /> Японското диво ботаническо растение, уасаби, е вечнозелено тревисто многогодишно растение, което принадлежи към семейство Brassicaceae или горчица. Сава-уасаби расте диво в студените, чисти води, които текат през долините и клисурата на дълбоките планински райони и се култивира на места със сходни условия. Оптималното място за отглеждане би било място с изобилна изворна вода, която поддържа температура от &le;16&deg;C през лятото и &ge;10&deg;C през зимата, заобиколено от широколистна гора, засенчена от дървесна покривка през лятото, но все още в състояние да приема топлите слънчеви лъчи, които преминават през пролуките между дърветата. Районът Изу в префектура Шизуока има долини и клисури, които осигуряват гореспоменатите оптимални условия за отглеждане на хон-уасаби. Следователно най-голямата производствена зона за хон-уасаби в Япония е в Изу.</p> <p><strong>Хатаке</strong><strong>-</strong><strong>уасаби</strong><br /> Уасаби, който се отглежда чрез просто засяване на семена в почвата, е известен като хатаке-уасаби &bdquo;хатаке&ldquo; означава &bdquo;поле&ldquo;. Култивира се предимно с цел прибиране на стъблото и се отглежда чрез принудително отглеждане (използвайки оранжерии) в префектурите Шизуока, Нагано, Шимане и Ямагучи, както и в Токио. Също така се култивира в чужбина в страни като Тайван, Индонезия и Канада. По-голямата част от това се използва за преработени продукти като уасабизуке (кисело уасаби) и уасаби паста.</p> <p><strong>Сейо</strong><strong>-</strong><strong>уасаби</strong><br /> Сейо-уасаби е многогодишно растение, култивирано в Северна Европа. В Япония се нарича още уасаби-дайкон (дайкон = японска бяла ряпа). На английски се нарича хрян; на френски се нарича raifort. Тъй като има пикантен вкус, подобен на този на хон-уасаби, често се използва като подправка. Коренната част също се нарязва и се използва като гарнитура за месни ястия или се настъргва в сос за подправка на рибни ястия. Също така се използва в Европа от средновековието за медицински цели, като консервант или за повишаване на апетита. Днес се суши и се използва като основна съставка в уасаби на прах.</p> <h3>Какви са ползите за здравето от уасаби?</h3> <p>Той не само е вкусен придружител към суши, но и хон-уасаби е пълен с витамини и антиоксиданти и предлага редица ползи за здравето. Уасаби съдържа основния клас активни съединения, наречени изотиоцианати (ITC), които придават на този кореноплоден набор от ползи за здравето, включително антибактериални и противовъзпалителни свойства. Помага за подобряването на имунната система и за премахване на вредните токсини, може дори да убие вредните бактерии, пренасяни с храната; толкова е мощен!</p> <h5>Ползите за здравето от уасаби включват следното:</h5> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31513/files/image/34picture-1.png" /></p> <ul> <li>Уасаби повишава имунната система;</li> <li>Може да подобри здравето на червата;</li> <li>Може да помогне при артрит и проблеми, свързани с костите;</li> <li>Може да намали риска от рак;</li> <li>Може да намали риска от сърдечни заболявания и да защити здравето на сърцето;</li> <li>Има противовъзпалителни свойства за ставите и мускулите;</li> <li>Има антибактериални свойства и може да унищожи бактериите, пренасяни от храната;</li> <li>Може да помогне при негативните ефекти на сезонните алергии;</li> <li>Може да помогне за излекуване на респираторни състояния;</li> <li>Може да насърчи загубата на мазнини.</li> </ul> <p>Звучи доста добре нали, дори леко невероятно&hellip;Сигурно си мислите: &bdquo;Какво е уасаби? Някаква суперхрана?!&rdquo; Е, може да има много ползи за здравето, но не забравяйте, че идва с много висока цена. Освен това, нека не забравяме, че тези ползи за здравето може да се прилагат само когато става въпрос за истинско уасаби. Тъй като само малко количество хон-уасаби се използва в имитиращите уасаби продукти, с което за съжаление, ползите за здравето се губят, ако ядете фалшиво уасаби (дори ако консумирате много от него).</p>

Сравнение на продукти